🍯 Medus – gamtos saldžioji paslaptis, kurios skonis niekada nesikartoja.

Kodėl kiekvienas medus yra unikalus, kaip gimsta skirtingi skoniai, ir kuo vienos rūšies medus skiriasi nuo kito. Straipsnyje apžvelgiamos populiariausios lietuviško medaus rūšys – nuo švelnių ir šviesių iki tamsių ir intensyvių. Taip pat atskleidžiamos jų gydomosios savybės, skonis, spalva ir aromatas. Puikus gidas visiems, kurie nori ne tik mėgautis medumi, bet ir geriau jį pažinti. 🍯

meduotas.lt

7/18/20253 min skaitymo

a close up of a honeycomb with honey in it
a close up of a honeycomb with honey in it

Turbūt nesuklysiu sakydama, kad kaip kiekviena snaigė yra unikali, toks pat unikalus yra ir kiekvienas stiklainis medaus. Kiekvienais metais jis gimsta iš naujo – su kitais skoniais, aromatais, spalvomis. Net jei bitės gyvena toje pačioje vietoje – jų nektaro derlius niekada nebūna identiškas.

Kodėl taip nutinka?

Viskas priklauso nuo augalų, kurie tų metų sezonu žydi aplink bityną, nuo oro sąlygų, nuo to, kada ir kiek lyja, nuo temperatūrų, net nuo to, kokias gėles tuo metu pamėgo bičių šeima. Gamta čia diktuoja taisykles, o bitės – nuolankiai, bet kūrybingai, jas vykdo.

Todėl kiekvieną kartą sukant medų, smalsiausia akimirka – pirmas šaukštelis. Koks šiemet? Švelnus kaip liepžiedis ar ryškus kaip grikis? Gal vos juntamas vanilės dvelksmas? O gal netikėtai aitrus, miško kvapų prisotintas?

Tačiau ne visas medus yra toks mišrus. Kartais, kai vieno augalo žydėjimas ypač intensyvus, galima gauti beveik vienos rūšies medų – monoflorinį. Toks medus pasižymi aiškiu, išskirtiniu skoniu ir gydomosiomis savybėmis.

Toliau – trumpas (nors ir labai gardus) gidas po dažniausiai Lietuvoje sutinkamas medaus rūšis:

🍓 Aviečių medus

Šviesiai geltonas su žalsvu atspalviu, susikristalizavęs tampa beveik baltas, tarsi kremas. Ypač tinkamas peršalus – malšina kosulį, šildo, o kartu ir gaivina. Labai mėgstamas vaikų – dėl savo švelnaus, malonaus skonio.

🌿 Barkūnų medus

Nuo gelsvo iki visiškai balto – kartais atrodo tarsi sūdyti lašiniai. Skleidžia subtilų vanilės kvapą. Turi daug geležies ir baltymų, tad naudingas esant mažakraujystei ar silpnumui.

🌼 Dobilų medus

Beveik baltas, švelnaus, neutralaus skonio. Ypač vertinamas užsienyje. Padeda reguliuoti skrandžio rūgštingumą, tinkamas kepenų sveikatai.

🌸 Facelijų medus

Primena naminį sviestą, švelnaus skonio, lengvas. Prilyginamas liepų medui pagal vertę. Tinka tiems, kas ieško švelnaus, neutralaus medaus.

🌾 Grikių medus

Intensyviausias ir turtingiausias – tamsus, stipraus kvapo, kartais aštrokas. Skirtas tiems, kas mėgsta ryškų skonį. Turi daug geležies, baltymų, ramina nervų sistemą, tinka paaugliams brendimo laikotarpiu.

🍁 Klevų medus

Retesnis. Būna skaidrus arba baltas, po kristalizacijos tampa raudonai geltonas, tarsi gintaras. Skonis saldus, aromatas – subtilus.

🌼 Liepų medus

Tikras klasikos perlas. Šviesiai geltonas, gintarinis ar net žalsvas. Kvapas primena liepžiedžių arbatą. Puikiai padeda esant peršalimui, gerklės skausmui, inkstų ir kepenų ligoms. Tinka ir išoriškai – žaizdoms gydyti.

🌲 Lipčius (medaus rasa)

Suneštas ne iš žiedų, o iš augalų lapų išskyrų ar vabzdžių. Tamsus, labai tirštas, retai kristalizuojasi. Turi daugiau baltymų, tinka kvėpavimo takų problemoms gydyti.
Įdomu: toks medus dažnai renkamasi žiemos laikotarpiui dėl jo tankio ir maistingumo.

🌳 Miško medus

Tamsus, sodrus, kvapnus. Įvairių žolelių ir medžių derinys: čiobreliai, raudonėliai, žemuogės, gluosniai... Tinka širdžiai, virškinimui, nervams raminti.

🌼 Pievų augalų medus

Klasikinis lietuviškas medus. Geltonai auksinės spalvos, lengvo skonio. Turi daug vitaminų B ir C, stiprina organizmą, padeda kovoti su virusais.

🌱 Piktžolių medus

Įdomus, netikėtas – iš garstukų, usnių ir kitų laukinių augalų. Kartais turi žalsvą atspalvį, o skonis – kiek aštresnis, savotiškai įdomus. Tinka tiems, kas ieško kitokio medaus.

🌼 Rapsų medus

Labai šviesus, beveik baltas. Greitai kristalizuojasi. Skonis švelnus, aromatas – vos juntamas. Švelnus pagalbininkas virškinimui, kvėpavimo takams ir rūgštingumui mažinti.

🍎 Vaismedžių (pavasarinis) medus

Permatomas, su gelsvai žalsvu atspalviu. Susikristalizavęs dar pašviesėja. Lengvas, subtilus, gaivus – kaip pirmasis pavasario vėjas. Tikras sezono pranašas.

🌸 Viržių medus

Tamsiai geltonas, rausvas, stipraus viržių kvapo, kartoko skonio. Tirštas, ilgai nekristalizuojasi. Dėl gausaus baltymų kiekio – tinka inkstų, šlapimo pūslės, prostatos ligoms gydyti. Skoniu primena grikių medų, bet dar labiau išraiškingas.

🌼 Kuo ypatingas lietuviškas medus?

Lietuva – tai šalis, kur dar turime neužterštas pievas, miškus, pamiškes ir sodus, kuriuose bitės laisvai renkasi iš šimtų augalų. Todėl mūsų medus – vienas turtingiausių visoje Europoje, tiek savo sudėtimi, tiek veikliosiomis medžiagomis.

🐝 Medus – ne tik skanėstas, bet ir vaistas

Be puikaus skonio, medus veikia kaip:

  • natūralus antibiotikas – naikina bakterijas;

  • antioksidantas – lėtina senėjimą, stiprina imuninę sistemą;

  • energijos šaltinis – greitai pasisavinamas organizmo;

  • priemonė virškinimui gerinti, kvėpavimo takų ligoms gydyti, žaizdoms gydyti.

Ir, žinoma – tai saldus ritualas, kurį verta įtraukti į kasdienybę.

🍯 Išvada

Medus – tai gyvas produktas, kuriame telpa metų sezonas, žiedų kvapas, lietaus dažnumas, saulės spindulių kiekis, ir net... bitės nuotaika. Jis niekada nebūna toks pat. Todėl verta ragauti, pažinti, stebėti, o gal net ir – įsimylėti.